dijous, 13 de juliol del 2006


EU-L’ENTESA DENUNCIA EL MAL FUNCIONAMENT DE LA DEPURADORA DE LA POBLA DE FARNALS

Josep Bort, portaveu en la Diputació, alerta que van a parar al mar aigües en molt males condicions perquè la instal·lació no és capaç de depurar tota l’aigua que arriba

Josep Bort, portaveu d’Esquerra Unida-l’Entesa en la Diputació de València, ha posat de manifest el “mal funcionament” de l’estació de depuració d’aigües residuals (EDAR) de la Pobla de Farnals donat que “treballa a més del 58% per dalt de la seua capacitat” L’EDAR Horta Nord que dona servei a nou poblacions de l’Horta Nord (Albuixech, Emperador, Pobla de Farnals, Massalfassar, Massamagrell, Museros, Puçol, Puig, Rafelbunyol, està dissenyada per tractar 18.000 m3 diaris quan, segons els informes que Bort ha fet públics “està tractant prop de 30.000m3 de mitjana diaris, amb puntes de més de 40.000 m3”.

Afegeix Bort que malgrat que està prevista una ampliació de cabal a 30.000 m3 diaris, aquesta “serà totalment insuficient per la qual cosa exigix es revise el projecte i contemple no tan sols les exigències reals de la zona sinó també l’alarmant creixement urbà que ja s’hi contempla”. En eixe sentit, el diputat provincial manifestava que “calia recordar com planejaments urbans com ara els de Massalfassar o Albuixech preveuen multiplicar per quatre i per tres la població; el Puig passarà de 9.000 a prop de 25.000.... tot açò sense contemplar l’increment estacional que es provoca a les urbanitzacions de les platges”. Això provoca, en paraules de Bort “un mal funcionament i que vagen a parar al mar aigües amb conductivitat, DBO5, DBO i nitrògen amoniacal superior als límits establerts en la legislació. La depuradora no pot eliminar correctament les aigües que hi arriben i per tant van a parar al mar sense estar en condicions per fer-ho”.

Segons l’informe corresponent al més d’abril “hi ha dos punts on s’han denunciat vertits molt per damunt dels límits de l’ordenament. En concret un és el Polígono Industrial del Mediterráneo en Albuixec-Massalfassar i l’altre un gran escorxador de pollastres en Rafelbunyol. Les dades són les següents:




Polígono Industrial del Mediterráneo:
20/4/06
Conductivitat:
Resultat: 14.000 µs/cm
Límit ordenança: 3.000 µs/cm
DQO
Resultat:13.500 mg/l
Límit ordenança:1.000 mg/l

SADA
10/4/06
Conductivitat
Resultat:4.630 µs/cm
Límit ordenança:3.000 µs/cm
Olis i greixos
Resultat:5.895 mg/l
Límit ordenança:100 mg/l


“Precisament el vessat al mar de nitrogen amoniacal per sobre d’allò establert provoca la proliferació de les anomenades algues assassines que estan causant la destrucció de la flora marina del nostre litoral, la pèrdua de la qualitat de les aigües i la presència d’algues en les platges”, digué per concloure.